Hernia symptomen

Als je last hebt van je rug dan hoeft dit meteen een hernia te zijn. Bij een hernia wordt het omhulsel van de wervelkolom door een scheur buiten de normale positie geduwd. Hierdoor ervaar je abnormale signalen van de beknelde zenuwen.

Dit zijn de meest voorkomende aanwijzingen voor een hernia:

Pijn in de nek of onderrug

Nek- en rugpijn zijn de meest gehoorde klachten bij een hernia. Dit hoeft nog niet altijd te betekenen dat je een hernia hebt. De pijn kan variëren van een zeurende pijn tot pijnscheuten die ondragelijk zijn. Vaak verergert de pijn bij het niezen en hoesten.

Uitstralende pijn in de benen of armen

Een hernia gaat vaak gepaard met uitstralende pijn in de armen of benen.  Dit wordt soms ervaren als slapend been, net alsof je been een tijd is afgekneld.

 


 

Elektrische schok

De druk op de zenuw kan leiden tot abnormaal gevoel, wat vaak wordt ervaren als een elektrische schok. Als de zenuwdruk zich in de nek bevindt  dan gaan de schokken vaak naar de armen. Als de irritatie van de zenuw zich in de onderrug bevindt dan zullen de schokken vaak in de benen ervaren worden.

Tintelingen en gevoelloosheid

Veel hernia-patiënten ervaren tintelingen of gevoelloosheid. Deze symptomen worden vooral in de armen en benen gevoeld.

Zwakke spieren

De druk op de zenuwen kan ervoor zorgen dat signalen van de hersenen worden onderbroken. Dit kan spierzwakte veroorzaken. Je spierreflexen worden hiermee minder. Soms is er krachtsverlies of een lichte verlamming waardoor het voor de patiënt niet mogelijk is de grote teen goed te bewegen.

Darm of blaas problemen

Als de zenuwen te lang bekneld zitten dan kan een hernia zorgen voor problemen met het plassen of de stoelgang. Deze symptomen zijn belangrijk, want als de controle over het plassen wordt verloren als gevolg van een hernia dan is er reden voor specialistisch onderzoek. In dit geval is het belangrijk dat je de huisarts op de hoogte brengt.

Lees ook hoe lotgenoten de klachten ervaren en deel jouw mening

Door Manon, 6 juni 2013

Laat een bericht achter

Hernia Klachten Logo

hernia . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Hernia klachten?

Jaarlijks worden 750 duizend Nederlanders getroffen door een hernia.

Gelukkig zijn veel van deze mensen na de behandeling weer klachtenvrij.

De experts en ervaringsdeskundigen op klachten.info bieden je handige tips.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt mensen met een hernia.

Reacties